Wastafelbladen

Wastafelbladen

Wastafelbladen

Wastafelbladen bestaan uit verschillende soorten materiaal. Kijk hieronder per materiaal hoe u uw blad mooi en schoon kunt houden.

Beton

Wat is een betonnen wasbak? Een wasbak van beton bestaat uit cement en bepaalde toevoegingen naar keuze, waar het materiaal een specifieke uitstraling door krijgt. Er wordt voor het vervaardigen van spoelbakken en aanrechtbladen gebruik gemaakt van een speciaal soort cement, zodat het beton zeer stevig en duurzaam wordt.

Onderhoud

Een neutraal schoonmaakmiddel met weinig zuren ( ph neutraal ) Bv. Zeep op basis van sojaolie of lijnolie zoals Groene zeep. Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton bestaat een uniek uiterlijk; de samenstelling is nooit gelijk waardoor uw wastafel uniek is. Zo ontstaat als het ware een ‘tekening’ op het oppervlak en dit maakt uw wastafel minder kwetsbaar. Te mijden: Abrasieve Schuurmiddelen of zuren zoals antikalk, (schoonmaak)azijn, chloor, bleekmiddel, cementsluierverwijderaar en citroen – of sinaasappelsap. Deze zuren gaan in reactie met het kalk in het cement en geven doffe vlekken op het oppervlak.

Schoonhouden

Er wordt aanbevolen de beton enkele keren per jaar met een was voor natuursteen te behandelen om beter bestand te zijn tegen schadelijke stoffen. Door wekelijks schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel, ontstaat er een beschermende laag op de wastafel. Wanneer er toch zure of bijtende stoffen in aanraking zijn gekomen met de wastafel is afspoelen met water de beste optie .

Verwijderen lichte vlekken, gebruikerssporen en krassen

– Kalkresten verwijderen met schoonmaakazijn. (in een lege spuitflacon mengen met water en dit rijkelijk op het oppervlak sprayen. +/- 15 min. In laten werken. Met een natte doek schoonmaken en vervolgens afdrogen.)

– Ter bescherming kan het materiaal ingespoten worden met bijenwas.

Corian

Corian is een massief plaatmateriaal. Dit wordt vooral ingezet in de badkamer en keuken, met name in de wastafels en keukenbladen. Corian is een non – poreus materiaal dat daarom erg hygiënisch is. Het oogt elegant en past bij vrijwel alle stijlen interieur.

Onderhoud

Om van de vele voordelen van Corian te kunnen blijven genieten, is een dagelijks onderhoud na gebruik steeds noodzakelijk. Met vier eenvoudige stappen heeft u in een mum van tijd weer een schoon en gebruiksklaar oppervlak:

  1. Verwijder eerst de aanwezige vlekken met een zachte doek.
  2. Spoel vervolgens het oppervlak met warm water.
  3. Droog het oppervlak af met een zachte doek.
  4. Gebruik ten slotte een vochtig doek met een zachte schuurcrème om de laatste restjes weg te werken.

TIP: beweeg bij het wrijven over het Corian steeds in cirkelvormige bewegingen.

Schoonhouden

Deze snelle en effectieve procedure is ook van toepassing wanneer u een vlek of schade op uw Corian-oppervlak heeft. Denk hierbij aan vetvlekken, lichte krassen, roest, schimmel, etc. Enkel bij kalkafzetting, zeep en mineralen raden wij u af om de vochtige doek met zachte schuurcrème te gebruiken. Wat u wel kan doen in dit geval?

  • Gebruik een plastic schuursponsje in combinatie met een gewoon ontkalkingsmiddel voor huishoudelijk gebruik om de vlek te verwijderen. Vervolgens spoelt u verschillende keren met warm water om dan de plek af te drogen met een zachte doek.

Verwijderen hardnekkige vlekken

In een aantal gevallen is een dagelijks onderhoud van uw Corian niet voldoende om oneffenheden of vlekken te verwijderen. Wij raden u aan dan om met de grove groene kant van een nylon schuurspons over de vlek te wrijven, dit in combinatie met een vloeibaar schuurmiddel. Ook dit spoelt u vervolgens verschillende keren af met warm water en droogt u af met een zachte doek. Dit geldt voor de volgende gevallen:

  • Vlekken veroorzaakt door koffie, azijn, thee, citroensap, plantaardige stoffen, verf, ketchup;
  • Vlekken veroorzaakt door saffraan, poetsmiddel, inkt, markeerstiften;
  • Oneffenheden zoals een lichte kras, schroeiplekken;
  • De aanwezigheid van jodium en schimmel.

Vet- en olievlekken

Naast de gebruikelijke vier stappen voor onderhoud van Corian, dient u bij vet en olievlekken met een plastic schuurspons en detergent of ammoniakhoudend schoonmaakmiddel voor harde materialen de vlek te verwijderen.

Bloed, rode wijn en parfum

Vlekken veroorzaakt door rode wijn, bloed of parfum vragen naast een detergent of een ammoniakhoudend schoonmaakmiddel.

Vlekken van nagellak

Wanneer u in de badkamer uw nagels lakt, kan dit af en toe vlekken veroorzaken. Deze kan u eenvoudig doen verdwijnen met remover zonder aceton. Ook dit middel spoelt u weg met warm water, waarna u het oppervlak afdroogt met een zachte doek.

Ijzer en roest

Voor ijzer en roest bestaan specifieke reinigers. Denk hierbij aan een reiniger voor metaal of een remover voor roest. Deze wrijft u met een plastic schuursponsje over de vlek, waarna u deze verschillende keren met warm water afspoelt. Opnieuw droogt u deze af met een zachte doek.

HPL

Een HPL blad wordt ook wel een kunststof blad genoemd. HPL staat voor High Pressure Laminate en is bekend als laminaat of kunststof. Een HPL blad bestaat uit een multiplex of vezelplaat met daarop een HPL toplaag. Een HPL werkblad is glad van oppervlak en daardoor niet poreus. Hierdoor is een HPL blad zeer hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast is een HPL blad verkrijgbaar in vele kleuren en randafwerkingen. Dit kunnen egale kleuren zijn, maar ook houtkleuren en steenkleuren.

Onderhoud

Normaal, dagelijks vuil verwijderen met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken mogen verwijderd worden met reguliere schoonmaakmiddelen. Houd er bij het gebruik van schoonmaakmiddelen rekening mee dat deze geen schurende bestanddelen bevatten. Dit ter voorkoming van krasvorming of het doffer worden van de HPL.

Schoonhouden

Schoonmaakmiddelen zonder schurende bestanddelen, waspoeder, zachte of harde zeep altijd laten weken, afhankelijk van hoe vuil het oppervlak is. Verwijder de resten goed om streepvorming te voorkomen. Droogvegen met een schone, absorberende doek (liefst keukenpapier), verschoon deze doek regelmatig.

Verwijderen lichte vlekken

Indien er toch hardnekkige vlekken optreden, kunt u deze verwijderen met een sopje van zachte zeep of gebruikelijke (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het wordt ten strengste afgeraden om middelen te gebruiken die schurende bestanddelen bevatten. Bovendien kunnen de middelen krassen achterlaten of het blad dof maken.

Keramiek

Keramiek is waarschijnlijk het bekendste materiaal dat gebruikt wordt in badkamers en is een verzamelnaam voor producten vervaardigd uit o.a. aardewerk of porselein. Het is tevens een van de makkelijkste materialen qua onderhoud. Keramiek is erg sterk, kras- en slijtvast, hittebestendig en heeft een lange levensduur.

Onderhoud

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die krassen op de keramische oppervlakken kunnen veroorzaken. Deze kunnen bij aanhoudend gebruik het keramiek blijvend beschadigen. Wij raden aan de volgende schoonmaakmiddelen niet te gebruiken:

  • schuurmiddel of schuurpoeder
  • sterk geconcentreerde ontstoppers
  • kraan- en staalreinigingsmiddelen
  • poedervormige WC-reiniger

Schoonhouden

  • Gebruik milde schoonmaakmiddelen of een speciale sanitair reiniger. Voor het dagelijkse onderhoud heeft u vaak alleen schoon water en een vochtige doek nodig;
  • Waterranden en vet- en zeepresten kunnen eenvoudig met badkamer- of azijnreiniger worden verwijderd. Wanneer u geen chemicaliën wilt gebruiken, neem dan huishoudazijn of verdund azijn. Hiermee verwijdert u snel kalkafzetting;
  • Maak het oppervlak na gebruik droog met een schone doek.

Verwijderen lichte vlekken

  • Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met (verdund) schoonmaakazijn. Laat azijn nooit intrekken, maar spoel direct na met water;
  • Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals antikalk en ammoniak, zijn niet geschikt voor keramiek.

Verwijderen hardnekkige vlekken

  • Gebruik een milde kalkverwijderaar of azijnreiniger die u volgens de instructies van de fabrikant kunt gebruiken;
  • Wees voorzichtig met stoffen die een hoog fluorgehalte hebben, zoals roestverwijderaars en tandpasta. Wanneer deze inwerken kunnen er namelijk vlekken ontstaan;
  • Voor sterkere verontreiniging bevelen we vloeibare of crème achtige, niet-schurende badreiniger aan. De werking van deze middelen wordt versterkt wanneer u een zachte, niet-krassende spons gebruikt.

Keratop

Keratop wastafelbladen zijn één van de meest onderhoudsvriendelijke wastafelbladen op de markt. Door gebruik te maken van Keratop ontstaat er een unieke wastafel, welke krasvast, zuur-, vlek- en hittebestendig is. Deze zeer veelzijdige bladen kenmerken zich door hun uitstekende eigenschappen op het gebied van hygiëneonderhoud en ergonomie. De dichtheid van het materiaal is dusdanig, dat het geen vocht opneemt, waardoor het zeer makkelijk schoon te houden is. Tevens is het door zijn lichtgewicht zeer montagevriendelijk.

Onderhoud

Vermijd te allen tijde het gebruik van chloor, azijn, alcohol, aceton of schoonmaakproducten waarin deze zijn verwerkt. Gebruik een zachte doek en een pH-neutraal, niet schurend schoonmaakmiddel.

Schoonhouden

  • Na gebruik droog maken met een zachte doek;
  • Vlekken (bijv. haarverf, nagellak e.d.) z.s.m. verwijderen;
  • Geen schurende middelen, zoals schuurmiddel, schuursponzen en microvezeldoeken gebruiken;
  • Geen bijtende, chloorhoudende, azijnhoudende en andere zure en agressieve middelen gebruiken.

Verwijderen lichte vlekken

  • Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met (verdund) schoonmaakazijn. Laat azijn nooit intrekken, en spoel het oppervlak na contact met azijn direct af met water.

Kunstmarmer

Kunstmarmer is een materiaal op basis van marmerpoeder vermengt met een hars van polyester en bedekt met een gelcoat. Een blinkend composietmateriaal dat erg op porselein lijkt. Het is sterk en makkelijk te onderhouden. De wasbakken worden met behulp van een mal gegoten en hebben daardoor geen naden.

Onderhoud

Het wastafelblad is pas na 1 maand uitgehard. In deze periode mag alleen een zeepoplossing gebruikt worden voor onderhoud. Daarna mogen de gebruikelijke reinigingsmiddelen gebruikt worden. Wij raden aan de volgende schoonmaakmiddelen niet te gebruiken:

  • reinigingsmiddelen met schuurmiddelen, zoals Cif.
  • Het wastafelblad verdraagt geen agressieve middelen zoals zuren, ammoniak, ontstopppingsmiddel (deze bevatten namelijk agressievesoda), haarkleurmiddel, bleekmiddel en heet water boven de 65˚C.

Schoonhouden

  • Door het wastafelblad regelmatig, bijv. 3 maal per jaar, met een goede autowas te behandelen wordt het blad gepolijst en kunnen kleine krasjes verdwijnen, ook wordt de waterafstotende werking hierdoor versterkt
  • Na gebruik droog maken met een zachte doek;
  • Vlekken (bijv. haarverf, nagellak e.d.) z.s.m. verwijderen;
  • Geen bijtende, chloorhoudende, azijnhoudende en andere zure en agressieve middelen gebruiken.

Verwijderen lichte vlekken

  • Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met (verdund) schoonmaakazijn. Laat azijn nooit intrekken, en spoel het oppervlak na contact met azijn direct af met water.
  • Hardnekkig vuil verwijderen met een speciale sanitair reiniger (bijvoorbeeld van Moeller).

Verwijderen van gebruikerssporen en krassen

  • Lichte oppervlakteschade kan behandeld worden met een speciale onderhouds- of reparatieset voor kunstmarmer;
  • Wanneer u door bepaalde omstandigheden toch een beschadiging krijgt in uw wastafelblad na montage, dan zijn de kleinere krassen weg te werken door op de plaats van de kras te schuren met nat schuurpapier (ca. 1200 korrels) en daarna met autowas te polijsten.
  • Het verwijderen van diepe krassen, scheurtjes of barsten kan het beste uitbesteedt worden aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Marmer

Marmer is een natuursteen dat is ontstaan tijdens een metamorf proces. Het is eigenlijk gemetamorfoseerd kalksteen. De temperaturen en druk invloeden die worden uitgeoefend op het kalksteen om marmer te vormen zijn enorm hoog. Eigenschappen van de steen: Marmer en kalksteen zijn niet zuurbestendige types natuursteen.

Onderhoud

Bij bijv. reiniging, bescherming en onderhoud zijn hiervoor alleen producten met een pH-waarde van 7 tot 10 geschikt. Vermijd contact met producten zoals bijv. schoonmaakazijn, sanitairreiniger, wijn, citroensap, enz. (pH-waarde lager dan 7), deze zijn zuur en tasten de vloer aan. Ook sterk alkalische producten (pH-waarde > 10, bijv. ovenreiniger) en producten met oplosmiddelen (aceton, wasbenzine, alcohol), evenals krassende en schurende middelen (bijv. schuurspons, schuurmiddel, zand) kunnen het oppervlak beschadigen.

Schoonhouden

Voor het dagelijks gebruik adviseren wij om vuil altijd onmiddellijk te verwijderen omdat het anders indroogt. Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker het is om deze te verwijderen. Afhankelijk van de waterhardheid kan zich bovendien snel kalkaanslag vormen, daarom is het belangrijk dat waterresten (bijv. bij het gieten, koken, etc.) altijd worden verwijderd. Een beschermende behandeling is hierbij een voordeel, aangezien deze er op veel plaatsen, zoals bijv. op vloeren, in de badkamer en in de keuken voor zorgt dat er minder vlekken ontstaan en bovendien vergemakkelijkt het het doorlopende onderhoud. Afhankelijk van het gebruik van de oppervlakken moet de bescherming na 3-5 jaar of naar behoefte worden vernieuwd.

Verwijderen lichte vlekken

Voor het verwijderen van de hier genoemde vlekken, adviseren wij:

  • Plantafdrukken/bladeren/org. Verkleuringen: HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij
  • Kalkaanslag en -randen: HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij
  • Matte plekken (bij gepolijste oppervlakken): HMK M529 Marmerpolijstset
  • Olie- en vetvlekken: HMK R152 Olie- en wasverwijderaar
  • Onderhoudsmiddelen en vuillagen: HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij

Mineraal marmer

Polybeton, of ook wel mineraalmarmer is een materiaal gemaakt op basis van marmerpoeder en polyester. Het voelt aan als massief steen, en is in tegenstelling tot keramiek verkrijgbaar in veel strakkere vormen. Rechte hoeken en vierkante bakken zijn met keramiek bijna niet te maken.

Onderhoud

Door normaal gebruik kan er in de wastafel vuil en of kalk achterblijven. Bij een mineraalmarmer wastafel mag je dan een reguliere allesreiniger gebruiken. Wij raden aan de volgende schoonmaakmiddelen niet te gebruiken:

  • reinigingsmiddelen met schuurmiddelen, zoals Cif.
  • Het wastafelblad verdraagt geen agressieve middelen zoals zuren, ammoniak, ontstopppingsmiddel (deze bevatten namelijk agressievesoda), haarkleurmiddel, make-up, bleekmiddel en heet water boven de 65˚C.

Schoonhouden

  • Door het wastafelblad regelmatig, bijv. 3 maal per jaar, met een goede autowas te behandelen wordt het blad gepolijst en kunnen kleine krasjes verdwijnen, ook wordt de waterafstotende werking hierdoor versterkt
  • Na gebruik droog maken met een zachte doek;
  • Vlekken (bijv. haarverf, nagellak e.d.) z.s.m. verwijderen;
  • Geen bijtende, chloorhoudende, azijnhoudende en andere zure en agressieve middelen gebruiken.

Verwijderen lichte vlekken

  • Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met (verdund) schoonmaakazijn. Laat azijn nooit intrekken, en spoel het oppervlak na contact met azijn direct af met water;
  • Ook tandpasta wil vaak nog wel goed resultaat geven. Dit kan dan onverdund aangebracht worden op een zachte doek of vingertop en d.m.v. een roterende beweging worden toegepast. Tandpasta mag gebruikt worden op alle kleuren mineraalmarmer. Een wastafel van mineraalmarmer mag nooit met een schuurspons behandeld worden.

Verwijderen van gebruikerssporen en krassen

Indien de wastafel na verloop van tijd wat gebruikerskrasjes laat zien dan kan het oppervlakte van de wastafel licht gepolijst worden. Gebruik hiervoor polijstmiddel Commandant Nr 4. Na het polijsten de wastafel weer reinigen met een allesreiniger en daarna de wastafel oppoetsen met een autowas zoals Turtle Wax. Hiermee breng je weer een beschermende laag aan op de wastafel.

Solid surface

Solid Surface betekent letterlijk ‘duurzaam oppervlaktemateriaal’. Het is een nieuwe generatie van gegoten of gespoten minerale polymeer-producten. Solid Surface is een mix van speciale harsen met minerale vulstoffen op aluminiumbasis. Het homogene materiaal kan op verschillende manieren worden samengesteld, maar is meestal een binding van een hars met aluminiumtrihydraat (ATH) en kleurdragers. Door deze combinatie ontstaat een zeer homogeen, niet poreus en hygiënisch materiaal.

Solid Surface is massief, door en door gekleurd, zeer sterk, brandwerend, vuilafstotend en onderhoudsvriendelijk. Ook een prachtige eigenschap is het matte oppervlak dat het product zijn luxe uitstraling geeft.

Onderhoud

Vermijd te allen tijde het gebruik van chloor, azijn, aceton of andere schoonmaakproducten waar oplosmiddelen en zuren in zijn verwerkt. Aanbevolen wordt het gebruik van milde reinigers, bijvoorbeeld op basis van groene zeep. Ook zijn er speciale Solid Surfacereinigers verkrijgbaar. Watertemperaturen boven 65 graden Celsius kunnen schade aanrichten aan het materiaal.

Schoonhouden

  • Na gebruik afnemen met een zachte, niet schurende doek;
  • Vlekken (bijvoorbeeld haarverf, nagellak e.d.) z.s.m. verwijderen om intrekken te voorkomen;
  • Geen bijtende, chloorhoudende, azijnhoudende en andere zure en agressieve middelen gebruiken

Verwijderen lichte vlekken, gebruikerssporen en krassen

  • Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met (verdund) schoonmaakazijn. Laat azijn nooit intrekken en spoel het oppervlak na contact met azijn direct na met water;
  • Gebruikssporen of lichte krassen in het oppervlak kunnen met behulp van een licht schuurmiddel of een fijne pannenspons (Scotch Brite) verwijderd worden;
  • Het verwijderen van diepe krassen, scheurtjes of barsten is een klus die voorbehouden is aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Verwijderen hardnekkige vlekken

Probeer vlekken altijd eerst te verwijderen met de zachte zijde van de schuurspons. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met een schuursponsje en een schurend, niet zuurhoudend, reinigingsmiddel. Werk hierbij altijd in cirkelvormige draaibewegingen, waarbij weinig druk wordt uitgeoefend.

Keizers Tegels & Sanitair

Nijverheidsstraat 58
7575 BK Oldenzaal
Routebeschrijving

Openingstijden

Maandag - Zaterdag
10:00 - 17:00 (Op afspraak)

Feestdagen

© 2024 Keizers - Tegels & Sanitair