Meubels
Meubel
Meubels bestaan uit verschillende soorten materiaal. Kijk hieronder per materiaal hoe u uw meubel mooi en schoon kunt houden.
Fineer
Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (MDF of gegrondeerde MDF) wordt aangebracht. Omdat de fineerlaag echt hout is, is het vaak niet van massief hout te onderscheiden. Omdat de fineerlaag van echt hout is, heb je de natuurlijke uitstraling die massief hout ook heeft. Hout is een natuurproduct en is altijd uniek. Elke fineerplaat is dus ook uniek en zal altijd anders van uitstraling zijn.
Onderhoud
Fineer wordt voorzien van een doorzichtige matte beschermlaag om vlekken en vergeling tegen te gaan. Deze beschermlaag biedt bescherming, maar uiteraard moet fineer worden onderhouden. Fineer kan het beste worden afgestoft met een licht vochtige, zachte en niet pluizende doek.
Verwijderen van hardnekkige vlekken
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
Glas
Meubels van glas zijn slijtvast en makkelijk schoon te houden. Glas is te verkrijgen in transparant of een kleur.
Onderhoud
Gebruik nooit een schuurspons of agressieve middelen. Neem een zachte, vochtige doek of zeem om het meubel te reinigen.
Schoonhouden
Schoonmaakmiddelen zonder schurende bestanddelen, waspoeder, zachte of harde zeep altijd laten weken, afhankelijk van hoe vuil het oppervlak is. Verwijder de resten goed om streepvorming te voorkomen. Droogvegen met een schone, absorberende doek (liefst keukenpapier), verschoon deze doek regelmatig.
Verwijderen van hardnekkige vlekken
Indien er toch hardnekkige vlekken optreden, kunt u deze verwijderen met een sopje van zachte zeep. Het wordt ten strengste afgeraden om middelen te gebruiken die schurende bestanddelen bevatten. Bovendien kunnen de middelen krassen achterlaten of het blad dof maken.
HPL
Een HPL blad wordt ook wel een kunststof blad genoemd. HPL staat voor High Pressure Laminate en is bekend als laminaat of kunststof. Een HPL blad bestaat uit een multiplex of vezelplaat met daarop een HPL toplaag. Een HPL werkblad is glad van oppervlak en daardoor niet poreus. Hierdoor is een HPL blad zeer hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast is een HPL blad verkrijgbaar in vele kleuren en randafwerkingen. Dit kunnen egale kleuren zijn, maar ook houtkleuren en steenkleuren.
Onderhoud
Normaal, dagelijks vuil verwijderen met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken mogen verwijderd worden met reguliere schoonmaakmiddelen. Houd er bij het gebruik van schoonmaakmiddelen rekening mee dat deze geen schurende bestanddelen bevatten. Dit ter voorkoming van krasvorming of het doffer worden van de HPL.
Schoonhouden
Schoonmaakmiddelen zonder schurende bestanddelen, waspoeder, zachte of harde zeep altijd laten weken, afhankelijk van hoe vuil het oppervlak is. Verwijder de resten goed om streepvorming te voorkomen. Droogvegen met een schone, absorberende doek (liefst keukenpapier), verschoon deze doek regelmatig.
Verwijderen lichte vlekken
Indien er toch hardnekkige vlekken optreden, kunt u deze verwijderen met een sopje van zachte zeep of gebruikelijke (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het wordt ten strengste afgeraden om middelen te gebruiken die schurende bestanddelen bevatten. Bovendien kunnen de middelen krassen achterlaten of het blad dof maken.
Massief hout
Het massief eikenhouten meubel wordt altijd voorzien van een beschermende afwerklaag op basis van Monocoat-olie.
Onderhoud
Vermijd te allen tijde het gebruik van chloor, azijn, alcohol, terpentine, aceton en/of schoonmaakproducten waarin deze zijn verwerkt. Gebruik een zachte, niet pluizende doek en een pH-neutraal, niet schurend schoonmaakmiddel.
Schoonhouden
- Voorkom het ontstaan van watervlekken door indroging en maak nat geworden plekken altijd direct droog;
- Vermijd contact met producten waarop zich na gebruik lekresten bevinden (bijv. de bodem van elektrische tandenborstels, deodorant of parfumflesjes).
Verwijderen van hardnekkige vlekken, gebruikerssporen en krassen
- Vlekken kunnen met een sopje van groene zeep of soda en een schuursponsje worden verwijderd (afhankelijk van het soort vlek);
- Gebruikssporen of krassen in het oppervlak kunnen met behulp van schuurpapier verwijderd worden. Om kleur- en glansverschillen te vermijden, wordt in dit geval aangeraden het totale oppervlak te behandelen.
Let op: wanneer bovenstaande methoden worden ingezet zal het hout voorzien moeten worden van een nieuwe beschermende (olie)laag.
MDF mat/glans
MDF is een sterk en stabiel materiaal en wordt veel gebruikt in badkamers. De meubels zijn afgewerkt met een kwalitatieve lak en makkelijk te onderhouden.
Onderhoud
Gebruik nooit een schuurspons of agressieve middelen. Neem een zachte, vochtige doek of zeem om het meubel te reinigen.
Schoonhouden
Laat nooit natte spullen achter op of in het meubel. Direct contact met water kan voor opzwelling zorgen van het MDF/spaanplaat. Laklagen zijn niet bestand tegen zuur. Vermijd daarom het gebruik van zuren zoals azijn en sterk bijtende oplosmiddelen. Vermijd daarnaast middelen die schurende bestanddelen bevatten.
Verwijderen van hardnekkige vlekken
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte en pluisvrije doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
© 2024 Keizers - Tegels & Sanitair